пʼятниця, 11 червня 2021 р.

#100_років_Софіївській_центральній_бібліотеці

У 1978 році  на базі центральної районної бібліотеки для дорослих відбувається централізація  бібліотек району, створюється нова форма об’єднання бібліотек – Софіївська  централізована бібліотечна система. До її складу увійшли 30 бібліотек. Центральна районна бібліотека для дорослих стала головною бібліотекою району. При ній були організовані нові відділи: методико-бібліографічний, комплектування і обробки літератури, обслуговування, організації і використання єдиного книжкового фонду. Першим директором централізованої бібліотечної системи (ЦБС) була Шеремет Тетяна Федорівна, яка очолювала районну бібліотеку з 1961 року. З 1989 р. по 1992 р. – Остапенко Галина Григорівна. З 1992 р. по 1997 р. посаду директора обіймала Дроворуб Ніна Анатоліївна. З 1999 року по 2013 на посаді директора працювала Сорухан Віра Петрівна. З 2013 року посаду директора обіймає Терехова Ірина Анатоліївна.

Кінець 80-х-початок 90-х років знаменуються бурхливими подіями в житті суспільства, що відбилося на роботі бібліотеки. Бібліотека, реагуючи на зміни в соціальному, в читацькому середовищі, у свою чергу, удосконалювала свою роботу, привносячи до неї нові, оригінальні форми і методи, формуючи нові напрями у своїй діяльності.

 У 2009 р. в центральній  бібліотеці було створено Інтернет-центр з безкоштовним доступом для користувачів мережі Інтернет, завдяки виграному гранту програми Бібліоміст. З січня 2018 року центральна бібліотека передана в Софіївську ОТГ. Сьогодні центральна  бібліотека - це сучасний заклад культури, головна бібліотека Софіївської громади, методичний центр для 11 сільських бібліотек громади. У відділах бібліотеки організовано комфортні зони обслуговування з відкритим вільним доступом до фондів бібліотеки. Фонд бібліотеки – 19178 примірників.  В читальній залі є періодичні видання на всі смаки: і для тих, хто цікавиться історією, технікою і для садівників-городників, і для майстринь з вишивання, в’язання, бісероплетіння, пошиву одягу з «Бурди», для господинь, які хочуть змінити інтер’єр кімнат та приготувати смачну їжу.

Центральна  бібліотека  є центром правої, краєзнавчої та європейської інформації. В Інтернет-центрі користувачі мають можливість працювати на комп’ютерах, спілкуватись з рідними по Скайпу, надсилати листи електронною поштою. Для читачів при бібліотеці працює 3 клуби за інтересами: жіночий клуб «Гармонія», літературно – мистецький салон «Натхнення» та молодіжний клуб «Пульс». Центральна бібліотека завжди бере активну участь у проведені різноманітних свят та заходів, що проводяться в громаді.

На базі центральної бібліотеки неодноразово відбувалися обласні семінари для бібліотечних працівників області.

Перспективи розвитку колектив бібліотеки вбачає в інноваційних проєктах, в участі в різних конкурсах на отримання грантів для модернізації,у нових формах роботи з промоції читання. До речі,бібліотека двічі ставала переможцем Бюджету участі громади, завдяки чому один проєкт успішно реалізований, а другий обов’язково реалізуємо найближчим часом.

Своєю роботою центральна бібліотека досягла головного: навколо неї згуртувалися люди різного віку, різного статусу, різних вподобань. Творчими пошуками і напружено роботою колектив бібліотеки підтверджує основний принцип діяльності, що сучасна бібліотека – це та бібліотека,яка розвивається разом з громадою. Софіївська центральна бібліотека постійно змінюється, шукає щось нове, вона впевнена в своєму праві на існування і прагне бути корисною жителям своєї громади.







Історія продовжується і ми її творимо щодня!

Немає коментарів:

Дописати коментар