понеділок, 22 лютого 2021 р.

25 лютого 2021 року                                      Початок показу о 10.00

В день 150-річниці від дня народження Лесі Українки  вирішили нагадати про її творчість не віршами, як це роблять зазвичай, а... мовою поетичного кіно.

Запрошуємо в Бібліотечний кінозал на перегляд художнього фільму «Лісова пісня. Мавка» (1980) українського режисера Юрія Іллєнка. Один із найяскравіших творців «українського поетичного кіно» Юрій Іллєнко відзняв фільм-казку за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня».

«Лісова пісня» – шедевр світової драматургії. Леся Українка, перебуваючи на Кавказі у м. Кутаїсі на лікуванні та сумуючи за Батьківщиною, написала її всього лише за три тижні. Драма-феєрія з’явилася в результаті спогаду про дитинство, проведене на Волині. Образ лісової русалки зачарував її. «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними», – зазначала вона у листі до матері.

В основу твору Леся Українка поклала своє уявлення про прадавні українські ліси, які бережуть безліч таємниць і загадок. Незвичайні міфічні істоти, якими поетеса заселила ліси, охороняють свій невидимий людському оку світ. Це - історія кохання міфічної лісової царівни Мавки і селянина Лукаша. Хлопець зраджує їхні почуття заради своєї вигоди і за це вищі сили віднімають його єдиний справжній дар – вміння красиво музикувати. Мавці дуже шкода свого коханого, який переживає через це, тому вона повертає йому його здібності, заплативши за це своїм життям.

У головних ролях: Людмила Єфименко, Віктор Кремльов, Майя Булгакова. Фільм знімали на Черкащині та в Карпатах.



Немає коментарів:

Дописати коментар