середу, 9 червня 2021 р.

 

          Софіївській центральній бібліотеці - 100 років !  

 З малесенької хати – читальні - в  сучасну бібліотеку, яка працює для жителів всієї громади! 
Сьогодні  наша бібліотека - не тільки гарно оформлені приміщення, безмежний інформаційний простір,   сучасний кадровий потенціал та великі творчі ресурси,  і завдяки цьому, наша книгозбірня зайняла почесне місце в сучасному інформаційному світі,  розвиває партнерство, впроваджує нові сучасні ідеї в інтресах  усієї  громади. Наша бібліотека - центр комунікацій, індикатор  та транслятор нових ідей та нових починань ...
    Пройдемся  шляхом становлення ... Дорогою в 100 років …  Заглянемо в цікаве минуле  ...

Перші відомості про бібліотеку  в селищі Софіївка  відносяться до 1921 року, коли було відкрито робітничо – селянський клуб,бібліотеку – читальню (хату – читальню),кілька пунктів лікнепу. Це були роки колективізації і ліквідації неписьменності. Всією культосвітньою роботою займалась вчителька – комсомолка В.Є. Горєлова.

В 30 – 40 роках ХХ ст. в бібліотеці нараховувалося близько 10 тис. книжкового фонду. Бібліотекарем працювала М.І.Сиротюк. Після звільнення селища від нацистських окупантів в 1944 році бібліотека відновила свою роботу. Бібліотека розмістилася в хатині активіста села П.М.Добровольського, адже приміщення бібліотеки в роки війни було повністю зруйновано, фонд знищено. Вдалося врятувати зовсім незначну кількість книг. В бібліотеці працювали  Тронь Марія Іванівна – завідуючою бібліотекою та бібліотекар Шаповал Марія Порфиріївна. Бібліотечні працівники відіграли важливу роль в мобілізації жителів  на відбудову зруйнованого селища. До 1957 року районна бібліотека знаходилась в тісному старому приміщенні по вулиці Поштовій. А в 1957 році, в рік 40 – річчя Жовтневої революції ,було збудовано нове приміщення  на вулиці Шкільній. Це була,як на той час,простора будівля  з читальним залом,абонементом та методичним кабінетом. В цьому приміщенні районна бібліотека знаходилася до 1978 року,коли у зв’язку з централізацією бібліотек району, їй  разом з дитячою бібліотекою було виділено двохповерхове приміщення,в якому до цього часу знаходився райком Компартії.

(Далі буде)

Про  що  розповідають   старі фотографії ?  -  Переглянемо фото  разом ...





#100_років_Софіївській_центральній_бібліотеці

Немає коментарів:

Дописати коментар