середа, 11 серпня 2021 р.

 Завжди рух уперед. 30 українців, які змінили світ

До Дня Незалежності розповідаємо про видатних українців, що прославили Україну по всій Землі.


1. Великий Володимир Святославич

Правитель і хреститель Київської Русі (960/963 — 15 липня 1015)

Великий Князь Київський, правитель і хреститель Київської Русі, один з найвидатніших державних діячів України-Русі. Відомий також як Володимир Святий, Володимир Хреститель і Володимир Красне Сонечко. Його князювання у 980–1015 роках вважається початком розквіту Київської Русі, а самого князя називають одним з найяскравіших політичних діячів Європи того часу. Він зосередив у своїх руках неподільну владу, запровадив новий підхід в управлінні державою, провів адміністративну реформу, а укріплення кордонів Київської Русі сприяло також зміцненню держави, підвищенню її статусу. Князь Володимир Святославич першим з київських князів почав карбувати власні гроші, а зображений на них знак "тризуб" став у ХХ столітті гербом України.


2. Анна Ярославна (Анна Київська)

Українська княгиня, королева Франції (народилася близько 1032 року) 

Українська княгиня, дочка Великого князя київського Ярослава Мудрого, одна з найвидатніших жінок середньовіччя, що прославила Україну на всю Європу. Освічена і розумна Анна, яка вільно володіла 5 мовами, стала не просто черговою дружиною французького короля Генріха I і матір'ю майбутнього короля Філіпа I, а й помітною політичною фігурою тих часів. Королева Анна мала вплив на зовнішню і внутрішню політику Франції, входила до складу королівської ради, опікувалася церквами і монастирями, була єдиною жінкою, котра вела переписку з Папою Римським Миколаєм ІІ. В історії Європи Анна Ярославна залишилася і як прабабця майже 30 французьких королів.

3. Роксолана (Хюррем Султан – "султанша, яка сміється")

Українська цариця Османської імперії (народилася близько 1502 року)

Українська цариця Османської імперії — Анастасія Гаврилівна Лісовська, дочка священика з містечка Рогатин на Галичині, під ім'ям Роксолани назавжди увійшла в історію Туреччини. Жінка-особистість, що пройшла шлях від полонянки до однієї з найвпливовіших правительок у світі, стала першою і єдиною в історії Османської імперії, яка удостоїлася офіційного титулу. Хюррем Хасекі Султан була радницею свого чоловіка у державних справах, приймала іноземних послів, відповідала на листи іноземних правителів, впливових вельмож і художників. Будувала своїм коштом мечеті, школи, караван-сараї та лікарні в Стамбулі, Едірне, Єрусалимі, Мецці й Медині. Посприяла сходженню на османський престол свого сина Селіма II. Роксолана неодноразово оспівана в літературі, образотворчому мистецтві, музиці та кіно і входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.


4. Богдан Хмельницький

Гетьман (1595 — 1657)

Гетьман Війська Запорозького, борець за незалежність українського народу, засновник першої в історії української держави — Гетьманщини. Богдан Хмельницький, який при народженні мав ім'я Зіновій, був дуже освіченою людиною: знав латинську, французьку та турецьку мови. Попри те, що освіту Хмельницький здобув у єзуїтському навчальному закладі, майбутній гетьман залишався вірним православ'ю. Богдан Хмельницький прославився як талановитий полководець, видатний реформатор і засновник української державності. Роки правління легендарного гетьмана (1648-1657) принесли Україні не лише внутрішньополітичну міць, а й визнання на міжнародній арені. 

Немає коментарів:

Дописати коментар