четвер, 12 серпня 2021 р.

 Завжди рух уперед. 30 українців, які змінили світ

До Дня Незалежності розповідаємо про видатних українців, що прославили Україну по всій Землі.

5. Григорій Сковорода

Філософ (1722 — 1794)

Григорій Сковорода — видатний український філософ, богослов, поет, педагог і перекладач був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. Надзвичайно цінував особисту фізичну і духовну свободу, не вклонявся навіть цариці. Свої філософські трактати присвячував переважно етиці, а головним сенсом людського існування вважав самопізнання. Містик-мандрівник все життя був незалежним і вільним, кажуть, умів передбачати долю і знав точну дату своєї смерті. "Світ ловив мене, та не спіймав…" — такі слова викарбувані на могилі "українського Сократа".


6. Тарас Шевченко

Поет, прозаїк, художник (1814 — 1861) 

Національна гордість Тарас Григорович Шевченко був людиною універсальних талантів і інтересів. Колишній кріпак ще при житті став визнаним поетом, прозаїком, драматургом, художником, політичним і громадським діячем. Але більше за все Шевченко мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія, а народ буде єдиним у своїх вчинках і помислах. "Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем'я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть". Сьогодні Шевченко — один із найвидаваніших авторів у світі, вірші поета перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім'я Тараса Григоровича, а на Землі у 35 країнах височіють майже 1400 пам'ятників українському генію. 


7. Микола Гоголь

Письменник (1809−1852) 

Класик літератури, який народився на Полтавщині і писав російською, зміг закохати в Україну сотні мільйонів читачів по всьому світу. Ніхто, до і після Миколи Гоголя, так широко, переконливо, захопливо та яскраво не розказував про українське життя. Незважаючи на те, що багато творів письменника пов'язані з Петербургом, одне з перших місць у його творчості було відведено українській дійсності, традиціям, фольклору, історії. У листах матері, яка жила в українському селі, Гоголь просив розповісти про невідомі йому традиції, обряди, звичаї рідного народу, які згодом активно використовував у свій петербурзький період творчості. Твори автора знаменитих "Тараса Бульби", "Миргорода", "Вечорів на хуторі біля Диканьки" перекладено майже всіма мовами планети. Майже два століття світ пізнає нашу країну, самобутній характер і душу українського народу через творчість великого письменника з українським корінням.


8. Іван Франко

Літератор, публіцист, громадський діяч (1856–1916) 

Талановитий прозаїк і драматург, єдиний український поет, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури, відзначався колосальною працездатністю. За сорок років творчої діяльності Франко видав одинадцять поетичних збірок, понад сто оповідань, дев'ять повістей, понад десять драматичних творів. Став першим професійним українським письменником, який не мав державної роботи, а заробляв написаним. Пережив три арешти. Після другого (1880 р.) ледь не помер від голоду, але поглядами своїми не поступився — через десять років став співзасновником першої української політичної партії, Русько-Української радикальної партії, а у 1898 і її першим головою. Плідною була і публіцистична діяльність Франка — понад дві тисячі публікацій. Як етнограф Франко упорядкував величезну кількість фольклору, опублікував низку найважливіших робіт з теорії літератури, історії, економіки України та філософії.

Немає коментарів:

Дописати коментар