середу, 18 серпня 2021 р.

 Завжди рух уперед. 30 українців, які змінили світ.

До Дня Незалежності розповідаємо про видатних українців, що прославили Україну по всій Землі.
18. Серж Лифар
Танцюрист балету, хореограф (1905−1986)
Французький хореограф Серж Лифар народився у квітні 1905 року в перемісті Києва, родина Лифарів мала глибоке козацьке коріння. Один із найвидатніших танцюристів ХХ століття, Серж Лифар отримав від французьких критиків титули "бога танцю" і "доброго генія балету". Український Ікар не тільки підкорював сцену і серця глядачів, як танцівник — він заснував Академію танцю при Гранд-опера, очолював Інститут хореографії й Університет танцю в Парижі, поставив у "Гранд-Опера" понад 200 балетних вистав, виховав 11 зірок балету. Його спектаклі мріяли оформляти Пабло Пікассо і Марк Шагал, а Сальвадору Далі Лифар навіть відмовив у співпраці з огляду на надмірну екстравагантність його манери. До кінця життя Лифар, який емігрував на Захід ще на початку 1920-х, залишався переконаним патріотом і кілька разів відмовлявся від французького громадянства, "Я – українець, і цим пишаюся!", — говорив він.


19. Сергій Корольов
Конструктор, основоположник космонавтики (1907–1966)
Початок космічної ери людства безпосередньо пов'язаний з ім'ям житомирця Сергія Павловича Корольова, який дав старт науково-технічній революції, що за останні десятиліття змінила світ до невпізнання. Геній, завдяки якому став можливим перший штучний супутник Землі, перший політ людини в космос, перший вихід космонавта у відкритий космос, роботу орбітальних станцій, відбував строк у сталінських таборах за сфабрикованою справою, відсидів 8 років, втратив усе майно (вирок був з конфіскацією) і всі зуби, підірвав здоров'я. На зоні конструював літаки за хліб і баланду під керівництвом іншого талановитого в'язня — авіаконструктора Туполєва. Після запуску Гагаріна про Корольова навіть в газетах не згадали. Офіційно реабілітували Корольова в 1957-му, однак його ім'я аж до смерті тримали в таємниці. Публічна слава, що звалилася на радянських космонавтів, так і не дісталася тому, кого називали батьком радянської космонавтики.


20. Микола Амосов
Хірург (1913–2002)
Ім'я Амосов стало вже прозивним, а пам'ять про великого доктора — невід'ємною частиною української історії. За багато років роботи Микола Амосов врятував не одну сотню життів, але більше того — він винайшов унікальну технологію, яка продовжує рятувати людей і сьогодні. Не багато людей знають, що Амосов був ще й талановитим винахідником, автором багатьох книг і філософом. Саме він зробив перше в СРСР протезування мітрального клапана серця, провів перші в Україні операції при пороках серця, першим у світі розробив і запровадив антитромботичні протези серцевих клапанів. Амосов — найбільш визнаний у світі український вчений. Його роботи в галузі кардіохірургії, біокібернетики, лікуванні туберкульозу неодноразово перевидавалися на Заході, а також у США та Японії.


21. Василь Стус
Поет, дисидент (1938–1985)
Ім'я Василя Стуса, українського поета і дисидента, для більшості співвітчизників є символом боротьби за національну ідентичність, українську культуру і мову в 70-і та 80-і рр. ХХ століття. За свої 47 років він написав величезну кількість творів у віршах і прозі, перекладав українською мовою твори класиків світової літератури. Чітка проукраїнська позиція в умовах тоталітарного режиму СРСР стала причиною не тільки виключення його з аспірантури, а й двох тюремних строків. 13 років свого короткого життя поет провів у радянських застінках. Його позбавляли побачень з рідними, вилучали вірші, листи й рукописи, знущалися фізично й намагалися знищити морально. "Фактично мене засудили за прагнення до національної справедливості, – писав репресований поет у липні 1976 року. – Моя любов до рідного народу, моя стурбованість кризовим станом української культури були кваліфіковані як націоналізм". Його серце, яке до самого кінця належало Україні, перестало битися у карцері колонії Перм-36, де він оголосив голодування після заборони писати в листах рідним вірші українською мовою.

22. Ліна Костенко
Поетеса, письменниця (народилася у 1930)
Найвизначніша сучасна українська поетеса Ліна Костенко народилася у м. Ржищеві на Київщині у родині вчителів. Дебютувала у плеяді поетів-шістдесятників, але практично одразу стала опальним автором. Її талановиті безкомпромісні твори стали об'єктом багаторічних переслідувань і заборон з боку радянської влади. Але незважаючи на це, саме в ті роки поетеса не припиняє працювати, зокрема і над своїм найвідомішим на сьогодні твором — романом у віршах "Маруся Чурай", що чекав друку довгі 6 років. Також вона брала активну участь у політичному житті, публічно виступала проти незаконних арештів української інтелігенції і дисидентів. У 1973 році через свою громадську діяльність вона була записана до "чорних списків" ЦК КПУ. Ліна Костенко — авторка понад 20 поетичних збірок, історичного роману у віршах та поеми. Твори поетеси перекладені багатьма мовами світу, а прозовий роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшого", який побачив світ у 2010 році, практично одразу ж став українським бестселером. Перший наклад роману становив 10 тисяч примірників і вже за півмісяця був розкуплений, що встановило своєрідний рекорд для українських видань. Сьогодні Ліна Костенко, поетеса, публіцистка, громадська діячка, живе й працює у Києві.

Немає коментарів:

Дописати коментар