пʼятницю, 20 серпня 2021 р.

 Завжди рух уперед. 30 українців, які змінили світ.


До Дня Незалежності розповідаємо про видатних українців, що прославили Україну по всій Землі.


23. Богдан Гаврилишин
Економіст (1926−2016)
Український, канадський та швейцарський економіст, Заслужений діяч науки і техніки України, Громадянин світу, громадський діяч та меценат. Під час Другої світової був вивезений до Третього Рейху. Після 1945 року він перебуває у таборі для переміщених осіб, а 1947 року виїжджає до Канади. Там стає членом Пласту, працює лісорубом, бере участь у діяльності профспілок і навчається у Торонтському університеті. Отримавши ступінь магістра за спеціальністю "інженер-механік" і попрацювавши інженером і менеджером, перебирається до Швейцарії і там здобуває ступінь доктору з економіки. Саме в Женеві він багато років очолював престижний Міжнародний інститут менеджменту, і його стараннями філія цього вишу запрацювала в Києві. Серед головних досягнень Гаврилишина — створення Світового економічного форуму в Давосі, який став головною платформою для спілкування великого бізнесу і світових лідерів. Богдан Гаврилишин написав чимало робіт з економіки і менеджменту, за якими сьогодні навчаються студенти багатьох країн. У різний час він був радником українських президентів, міністрів і спікерів парламенту. Гаврилишин заснував фонд, який готує нову формацію українських лідерів з європейськими цінностями.


24. Борис Патон
Науковець (1918–2020)
Борис Патон – одноліток Національної академії наук України, яку він беззмінно очолював майже 60 років. Гетьман Павло Скоропадський заснував академію у листопаді 1918 року, тоді ж і народився Борис Євгенович. У 2018 році Патон та НАНУ святкували своє сторіччя. До речі, свого часу Борису Патону пропонували очолити Академію наук СРСР у Москві, але він відмовився. Вчений був переконаний, що має працювати саме у Києві. Серед революційних технологій, створених за його участю, — автоматичне зварювання під флюсом, що дозволило створити легендарний танк Т-34, електрошлакове зварювання, яке здійснила переворот у металургії та машинобудуванні, перше застосування зварювання у відкритому космосі, а також зварювання живих тканин. Остання новація була створена вже в незалежній Україні і здобула світове визнання як безпрецедентно дієвий метод у хірургії.


25. Валерій Лобановський
Футбольний тренер (1939–2002)
Досягнення легендарного футболіста і тренера Валерія Васильовича Лобановського відомі не тільки футбольним фанатам. Як гравець він — багаторазовий чемпіон і володар Кубка СРСР, срібний призер континентальної першості, як наставник — привів збірну СРСР, яку він очолював тричі і де кістяк складали українські футболісти, до звання віце-чемпіонів Європи. З київським Динамо він двічі вигравав Кубок володарів кубків (1975, 1986) і Суперкубок УЄФА (1975), а збірна СРСР на чолі з українським тренером брала "срібло" чемпіонату Європи-1988. Вже в незалежній Україні Лобановський знову вивів столичне Динамо на пік форми. З його приходом були пов'язані чергові злети українського футболу – у 1999 році ʺДинамоʺ вийшло до півфіналу Ліги чемпіонів, перегравши мадридський ʺРеалʺ. А збірна України у 2002-му пробилася до плей-офф відбіркового турніру Чемпіонату світу. Крім цього, Валерій Лобановський повністю змінив застарілий підхід до навчально-тренувального процесу.
Новації українського тренера-самородка (вищої спортивної освіти він так і не отримав) оцінив весь світ: у 2013 році Лобановський увійшов у десятку найкращих тренерів в історії футболу за версією авторитетного профільного видання World Soccer.



26. Сергій Бубка
Легкоатлет (народився у 1963)
Легендарний спортсмен-легкоатлет, перша в світі людина, яка стрибнула вище шести метрів, Сергій Бубка залишався непереможним на чемпіонатах світу цілих чотирнадцять років. За цей час він зумів виграти шість золотих медалей на відкритому повітрі і чотири в залі. А також стати переможцем гран-прі IFFF у стрибках з жердиною, гран-прі IAAF серед усіх видів, змагань на Кубок світу і Кубок Європи. Цікаво, що кожен рік стрибун додавав до свого показнику пару-трійку сантиметрів. І таким чином дістався до своїх феноменальних рекордів. Бубка тричі визнавався кращим спортсменом світу і навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найтитулованіший легкоатлет світу.


27. Квітка Цісик
Співачка (1953–1998)
Її голос хоч раз почули понад 20 мільярдів людей, що втричі більше за все населення планети. Квітка Цісик — американська оперна і блюзова співачка, популярна виконавиця рекламних джинґлів для ТБ і радіо у США, виконавиця українських народних і популярних пісень, володарка містичного голосу, який заворожує і лікує. Під час війни у 1944 році молоді батьки Квітослави виїхали зі Львова і довгий час переховувалися від німців і від радянської влади. І нарешті у 1949 році потрапили в США. Тато почав вчити Квітку музиці, ще коли дівчинці було лише 5 років.
Володимир Цісик, відомий український скрипаль-віртуоз, навчив доньку грати на скрипці, але любов до співу пересилила. Саме Цісик була виконавицею пісні "Ти осяюєш моє життя", яка здобула Оскар у 1978 році, а в 1998 році співачку назвали найбільш упізнаваним голосом США. Квітка побувала на історичній батьківщині таємно всього один раз у 1983 році, але дуже любила Україну і співала про неї від всієї душі. "Я мріяла, що в Україні мене почують", — казала вона.


28. Іван Марчук
Художник (народився у 1936)
Всесвітньо відомий народний художник України, винахідник власного художнього стилю, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, Іван Степанович Марчук почав малювати ще у дитинстві, розвинувши свій талант у підлітковому віці. Саме тоді він чітко зрозумів, що хоче стати художником. Правда, як згадував сам митець, малювати не було чим: олівців нема, акварелі нема, нічого не було: "Були квіти. Якщо щось кольорове намалювати, то тими квітами і малював, пелюстками". Нереалізованість художника в умовах радянського тоталітаризму змусила його в кінці 1980-х виїхати з СРСР. З того часу митець встиг пожити в Австралії, Канаді й США, звідки вже остаточно повернувся до України у 2011 році. На відміну від багатьох митців-емігрантів, які змушені були займатися за кордоном не своєю справою, Марчук не лише не полишив малювання, а й здобув на чужині всесвітнє визнання, він став єдиним українцем за всі часи, що увійшов до рейтингу "100 найвизначніших геніїв сучасності", який уклала британська газета The Daily Telegraph.



29. Олександр Довженко
(1894-1956)
Кінорежисер, письменник
Фільми Олександра Довженка вивели український кінематограф на перші позиції — спочатку в СРСР, а згодом і в світі.
Картина Щорс (1939) особливо сподобалася радянському глядачеві, хоча цей фільм про бойові подвиги більшовицького командира був створений за наполяганням Йосипа Сталіна і мав пропагандистські цілі. Причому складні батальні сцени, вперше показані на вітчизняних екранах, стали зразковими для наступних поколінь кінематографістів. А на українські народні мотиви, які були вплетені в фільм, в Москві заплющили очі — настільки картина Довженка була популярною. Хрестоматійною для світового кіно стала стрічка Земля (1930), однак за неї Довженко ледь не поплатився життям. У фільмі йдеться про драматичне явище того часу — колективізацію, причому згубна для українського села реформа представлена в позитивних тонах. Однак, подивившись фільм, Сталін сказав: "Заберіть цю порнографію".
Проте 1958 року 117 кінокритиків з 23 країн включили Землю в десятку кращих стрічок світового кіно.


30. Любомир Гузар
(рік народження 1933)
Екс-глава Української греко-католицької церкви
"Еліта — це люди, які вміють дивитися вперед і зберігають головне — людську гідність". Любомир Гузар, автор цього визначення, як не можна краще йому відповідає. Українці всього світу прислухаються до його слова вже кілька десятиліть, і воно не втрачає своєї мудрості і глибини.
Після того як сім'я Гузара емігрувала з України в 1944 році, він перетворився у громадянина світу. Здобув освіту в США, захистив ступінь доктора богослов'я в Італії, а зайнявши посаду помічника знаменитого глави Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Йосифа Сліпого, став дипломатом церкви, надихаючи українські громади в багатьох країнах, з Австралією і Бразилією включно.
Пізніше, очоливши УГКЦ, Гузар значно зміцнив позиції церкви в незалежній Україні і збільшив її популярність, перенісши свою резиденцію зі Львова в Київ. І на чолі УГКЦ, і після своєї відставки Гузар залишається голосом совісті та духу нації, багато співвітчизників називають його моральним авторитетом.

Немає коментарів:

Дописати коментар