понеділок, 16 серпня 2021 р.

 Завжди рух уперед. 30 українців, які змінили світ.

До Дня Незалежності розповідаємо про видатних українців, що прославили Україну по всій Землі.
9. Володимир Вернадський
Вчений-природознавець, філософ (1863-1945)
Володимир Вернадський став першим президентом української Академії наук (УАН), створеної 1918 року в Києві за гетьмана Павла Скоропадського. Він очолював УАН три роки. За цей час було створено основні інститути академії та наукову бібліотеку — найбільшу в нинішній Україні. Вернадський організовував безліч геологічних експедицій — від Уралу до півдня України — з вивчення природних ресурсів. Він першим у Російській імперії звернув увагу на необхідність досліджень радіоактивних мінералів, тому його вважають ідеологом і засновником атомної енергетики України і Росії.
Володимира Вернадського називають ученим-пророком. Його ідеї випередили час. Вершина наукового пошуку Вернадського – вчення про біосферу як цілісну природну систему, а також про ноосферу — сферу впливу людського розуму на навколишній світ.

10. Леся Українка
Поетеса (1871–1913)
Сучасники любили Лесю Українку за жагу до життя, а нащадкам залишилася її творчість. Поетеса, якій доля відвела лише 42 роки життя, збагатила українську поезію, абсолютною досконалістю форми, різноманітністю загальнолюдських тем та безліччю віршованих жанрів. Її драматичні поеми — "Камінний господар", "Одержима", "Кассандра" та інші, не сходять з театральних підмостків, а знаменита драма-феєрія "Лісова пісня" стала справжньою класикою української літератури. Леся Українка — єдина жінка у вітчизняній культурі, яка сягнула таїни перекладацького мистецтва однієї з найвидатніших пам'яток людства — Ріґведи. Також перекладала Генріха Гейне, Адама Міцкевича, Віктора Гюґо, Гомера. Незважаючи на тяжку хворобу, кістковий туберкульоз, тендітна жінка відрізнялася колосальною працездатністю і силою духу, що стало одним з головних мотивів її лірики. Сама Леся Українка вклала у вуста Мавки із "Лісової пісні" таку думку про себе: "Ні! Я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає…".

11. Іван Піддубний
Борець, атлет (1871–1949)
Виходець з роду запорізьких козаків, Іван Піддубний прославив своїх предків на всю планету. Билинний богатир, спортсмен-борець, силач (гнув залізні прути і носив на плечах естраду з піаніно і танцюристами), "чемпіон чемпіонів" завжди був у серці своєму українцем з великої літери. Ім'я Івана Піддубного стало символом непереможної сили, унікальної могутності та блискучої майстерності. Впродовж 40 років силач з Полтавщини провів близько двох тисяч боїв, абсолютну більшість з них виграв. Відрізнявся від інших борців блискавичним орієнтуванням, чудовою координацією своїх рухів і неймовірною силою. Виступив у 100 містах Російської імперії і 50 зарубіжних країнах. Коли його запитували про секрет перемог, Піддубний відповідав: "Виходячи на сцену, я молився за Україну. Тому і перемагав".

12. Соломія Крушельницька
Оперна співачка (1872–1952)
Титул видатної співачки світу Соломія Крушельницька отримала ще за життя. Оперними партіями у її виконанні захоплювалися глядачі у величезній кількості європейських міст, Крушельницькій присвоєно звання "вагнерівської примадонни 20 століття". Співати на одній сцені з уродженкою невеликого українського села вважали за велику честь найіменітіші виконавці 20 століття. У 1904 році саме Крушельницька врятувала знамениту Мадам Баттерфляй Джакомо Пуччіні — після дебютного провалу на сцені композитор допрацював оперу і довірив українці головну партію. З другого разу твір мав величезний успіх і з того часу не сходить зі світових сцен. Знайомі композитора розповідали, що єдиним портретом в робочому кабінеті Пуччіні було зображення української співачки.

Немає коментарів:

Дописати коментар