середу, 27 липня 2022 р.

 Цікаві факти про Україну до Дня української державності

* Першою країною українську незалежність визнала Польща.
* Географічний центр Європи знаходиться саме в Україні – неподалік від міста Рахів, що на Закарпатті.
* Українська мова в 1934 році на конкурсі краси мов у Парижі була визнана як найкраща, наймилозвучніша й найбагатша мова світу, і зайняла друге місце після італійської.
* Українців визнано найспівучішою нацією, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі - близько 200 тисяч. Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, які створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці - з кількістю 6 тисяч народних пісень - перебуває Італія.
* Україна – найбільша за площею країна Європи.
* Національну валюту України – гривню – було введено в обіг 2 вересня 1996 року.
* Українська Конституція – одна із найдавніших у Європі. Правда, мова не про сучасний варіант основного закону, а про Конституцію Пилипа Орлика, проголошену ще у 1710-му.
* Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, яка була третьою за величиною у світі, та передала усі боєголовки і ракети Російській Федерації. Українські політики одразу зробили державу беззахисною. В обмін отримали гроші та офіційні гарантії безпеки від ядерних держав - США та Росії, з якою нині триває війна. Ось так гарантія безпеки та цілісності кордонів України від двох держав обернулись агресією однієї країни і бездіяльністю іншої.
* Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі стала Острозька академія. 1576 року її заснував князь Острозький Костянтин-Василь.
* У нашій країні знаходиться найглибша в світі станція метро Європи - «Арсенальна». Її збудували у 1960 році, а глибина її залягання становить 105,5 метрів.
* Найкоротша центральна столична вулиця Європи - Хрещатик, його довжина становить 1225 метрів.
* Найбільша площа Європи знаходиться в Харкові - її довжина 750 метрів, а ширина -125 метрів.
* У нашій країні в ДП "Антонов" спроектували і створили найпотужніший у світі літак з найбільшою вантажопідйомністю - Ан-225 «Мрія». Він має вагу 640 тонн і здатен підняти в повітря одразу 80 легкових автомобілів!
* Колядка «Щедрик» Миколи Леонтовича - одна з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.
* Найдовшим духовим музичним інструментом у світі є українська трембіта.
* Перший офіційний мобільний дзвінок в Україні тривав 40 секунд. Його 1 липня 1993 року здійснив перший український президент Леонід Кравчук у прямому ефірі національного телебачення. За дзвінком спостерігала вся країна.
* В Україні знаходиться найбільша в Європі пустеля – Олешківські піски, яку ще називають українською Сахарою. Її площа складає понад 160 тисяч гектарів. Вона така велика, що її можна побачити навіть з Космосу!
* На частку України припадає найбільший запас чорнозему в світі.
На зображенні може бути: на відкритому повітрі та текст «UKRAINE»

Немає коментарів:

Дописати коментар