вівторок, 20 грудня 2022 р.

 Три книжки з історіі України, які має прочитати кожен

Кожен з нас у складні часи ставить собі багато запитань про наше сьогодення й майбутнє – і деякі відповіді можна знайти у книгах. Ми підібрали 3 важливі книги про історію України, а також про її сучасність. Всі вони не тільки розглядають країну у світовому контексті, а й допомагають зрозуміти, хто ми і чого прагнемо.
Палій Олександр. Короткий курс історії України.-К.:А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га,2018.-464с.,іл.
Історія грає серйозну роль у сучасності. Вона підносить нам цінні уроки та допомагає зрозуміти причини явищ нашого часу.
Щоб дати зрозуміти яким було життя українського народу з давніх часів, була написана книга «Короткий курс історії України». Це своєрідний підручник з історії України, що розповість про її перемоги та поразки, ворогів та героїв, стійкість духу її народу та спроби його підкорити.
Завдяки книзі «Короткий курс історії України» читач дізнається: які племена жили на сучасній території України, хто заснував Київ, про період правління українського козацтва, ким був Тарас Шевченка для історії України, з якими проблемами зіткнулася Україна після розвалу Радянського Союзу та багато іншого!
«Короткий курс історії України» — книга, написана талановитим істориком та політичним консультантом, яка дасть уявлення про найважливіші повороти в розвитку України протягом всієї історії її існування та навіть задовго до цього — починаючи з виникнення виду Homo Sapiens та Льодовикового періоду і закінчуючи подіями останніх п'яти років.
Книга «Короткий курс історії України» заслуговує на позитивні відгуки від читачів. Вона призначена як для студентів та вступників до ВНЗ як навчальний посібник, так і всіх інших, хто хоче ознайомитися з історією України.
Олександр Михед “Я змішаю твою кров із вугіллям”. Зрозуміти український Схід .- Київ : Наш формат, 2020.-368с.,іл.
Наприкінці 2016 року Олександр Михед вирушив у подорож шістьма містами Донецької та Луганської областей, досліджуючи тамтешнє життя, а також історії, заховані в архівах. Проте найважливіше для автора — почути голоси місцевих жителів. Розкопуючи пласти історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію Сходу, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі. Який нacпpaвдi укpaїнcький Cxiд? Щo xoвaєтьcя зa тepикoнaми тa бeзкpaїми пoлями? Щo будe, якщo пoдивитиcя кpiзь вугiльний пил тa пociчeний cнapядaми фacaд нa cпpaвжнє cepцe Cxoду?Oлeкcaндp Миxeд пpoтягoм poку дocлiджувaв укpaїнcький Cxiд – йoгo культуpу, iдeнтичнicть, ocoбливocтi шecти мicт Дoнеччини й Луганщини. Вiн нe лишe oпиcує пoбaчeнe, пoчутe i вiдчутe, a й poбить вiдчaйдушну i щиpу cпpoбу зpoзумiти Cxiд з уciмa йoгo пpoтиpiччями тa кoнфлiктaми – зoвнiшнiми i внутpiшнiми. Шахтарі, бельгійські й британські інвестори, які засновували міста, видобуток безцінного вугілля, кривава радянська історія, активісти, які розбудовують країну тепер і світлі спогади про втрачений рай.
Як одна з найстаріших черепах в світі, яка брала участь у Кримській війні 1850-х, пов’язана з заснуванням Донецька? Якою ціною людських життів окроплена кожна тонна видобутого вугілля? Яке життя прожив фотограф, котрий народився за два роки до сінематографу братів Люмьєр, прожив майже ціле століття і за все життя зробив понад 5000 фотографій? І також шість унікальних розмов із тими, хто народився на Сході, всотував його досвіди й біль та від часу війни невпинно допомагає осмислювати жах дійсності: Сергій Жадан, Алевтина Кахідзе, Ігор Козловський, Роман Мінін, Володимир Рафєєнко та Олена Стяжкіна.
Плохій С. Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності / Пер. з англ. Р. Клочко. ‒ Х., 2019. ‒ 496 с.
Цю книгу написав Сергій Плохій – україно-американський письменник та історик, професор Гарвардського університету, один з найкращих у світі фахівців з історії України, зокрема сходу країни. "Брама Європи" в певному сенсі культова книга, за яку автор у 2014 році здобув Шевченківську премію. Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них — і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.


Немає коментарів:

Дописати коментар