понеділок, 21 серпня 2023 р.

 




Сьогодні — Міжнародний день шахів.
Його відзначають у всьому світі з 1966 року. Ідея запровадження Дня шахів належить Міжнародній федерації (ФІДЕ), яку утворили в Парижі саме 20 липня 1924 року.
Шахи мають дуже давню і видатну історію. Вважається, що цю гру придумали в Індії. Потім у ІХ столітті її популярність поширилася також і на Захід.
В Україні шахи з’явилися у Х столітті. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі і біля Чернігова це знаходить фактичне підтвердження. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося був гетьман Кирило Розумовський.
Звичайно, з плином часу гра в шахи зазнала багатьох різних вдосконалень, які зробили шахи такими, якими вони є сьогодні.
Згідно наукових спостережень, шахи корисні для здоров’я. Вони часто пропонуються психологами як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті. Дозволяють розвинути мислення, вирішувати більш складні завдання і виробляти нові ідеї.

З нагоди свята бібліотекарі організували книжкову виставку-інсталяцію для шанувальників шахів - найбільш поширеної інтелектуальної гри у світі і однієї з найбільш захоплюючих настільних ігор.



Немає коментарів:

Дописати коментар