середа, 10 січня 2024 р.

 

Зноба́  Валенти́н Іванович — український скульпторнародний художник Україниакадемік Академії мистецтв України.

Валентин Іванович народився 10 січня 1929 року в селищі Софіївка Дніпропетровської області в сім’ї українського художникаскульптора Івана Степановича Зноби Навчатися мистецтву він розпочав у свого батька. Закінчив Київський художній інститут — став художником, скульптором, продовжуючи сімейну традицію своїх батьків.

Валентин Іванович створив безліч скульптур, які встановлені в багатьох містах України та за її межами. Скульптурні роботи Валентина Зноби можна побачити в більш ніж 15 країнах світу.

  Творчість Валентина Івановича присвячена увічненню героїчних сторінок нашої історії – давньої та сучасної, видатним особистостям і звичайним трудівникам. Саме в них черпав натхнення, вбачаючи багатство внутрішнього світу, духовну чистоту.

Поруч зі скульптором успішно працювала його дружина — Тетяна Миколаївна Голембієвська — Народна художниця України. Нині в майстерні на вулиці Перспективній у Києві працює гідний спадкоємець таланту Валентина Івановича – його син відомий скульптор Микола Зноба. В ній зібрані декілька сотень робіт трьох поколінь скульпторів творчої династії. Експонати якої гідно представляють Україну на міжнародному рівні та є частиною культурної спадщини країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар