пʼятниця, 15 березня 2024 р.

 #Письменники_короновані_словом_2024

Сьогодні день народження святкує Юрій Винничук — неперевершений письменник, який однаково прекрасно пише для дітей і для дорослих, поет, перекладач, упорядник, актор, редактор, колумніст, містифікатор. Народився 18 березня 1952 року в Станіславі (тепер м. Івано-Франківськ). Батьки письменника родом з Волині. Закінчив філологічний факультет Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. З 1974 року живе і працює у Львові.
У 1987-1991 роках працював на посаді режисера у Львівському естрадному театрі «Не журись!». Написав сценарії для вистав «Не журись!» та низку пісенних текстів. У 1990-му заснував «Кабарет Юрця і Стефця» разом із Стефком Оробцем. 1997 року став членом Асоціації українських письменників, а 2004 року — віце-президентом цього об'єднання. У 2012 році взяв участь в бурлескному проекті Ореста Лютого «Лагідна українізація». Працював редактором в газетах «Post-Поступ», «Гульвіса», «Поступ».
Розпочав літературну діяльність у 1970-х роках з написання поетичних творів. Загалом вийшло дві поетичні збірки Юрія Винничука — «Відображення» (1990) та «Передчуття осені» (2010).
Серед найвідоміших дитячих книжок письменника: повість-казка «Місце для дракона», фантастична казка «Літопис від равлика», низка казок про двох друзів Чеберяйчиків, «Історія одного поросятка» та віршована казка «Цукровий півник».
Є упорядником антологій: «Антологія української готичної прози», «Львівська антологія», «Міфи та легенди українців» та ін. Перекладав з англійської, валлійської та слов'янських мов. Твори Юрія Винничука відомі в Англії, Аргентині, Білорусі, Канаді, Німеччині, Польщі, Сербії, США, Франції, Хорватії, Чехії.
У 2005 році став першим лауреатом премії «Книга року Бі-Бі-Сі». 2012-го — отримав нагороду «Золотий письменник України», а за роман «Танґо смерті» виборов премію «Книга року Бі-Бі-Сі». У 2013 році визнаний Послом галицької кухні та нагороджений відзнакою Клубу галицької кухні.
Найщиріші вітання імениннику! Невичерпного натхнення! Многая літа!



Немає коментарів:

Дописати коментар