понеділок, 11 березня 2024 р.

 Лауреати Шевченківської премії з літератури 2024 року

Найвищу українську відзнаку у сфері літератури отримали:
Дмитро Лазуткін — український поет, журналіст, телевізійний продюсер, спортивний коментатор. З 2023 року проходить військову службу у складі ЗС України. Народився 1978 року в Києві. Закінчив Національний технічний університет України («НТУУ КПІ»). Працював інженером-металургом, тренером з карате, журналістом, ведучим програми «У світі єдиноборств», «ПроРегбі», «Чоловічий клуб» на Першому Національному телеканалі, коментував Олімпійські ігри в Пекіні, Ванкувері, Лондоні. Коментував бокс на телеканалі «Інтер». З 2018 року працює генеральним продюсером телеканалу XSPORT. Є незмінним учасником поетичного фестивалю Каштановий Дім.
За книгу поезій «Закладка»
Це книга таємниць, відкриттів та болісних прозрінь. Тексти, написані перед 2022 роком, наповнені передчуттями, котрі подекуди нагадують пророцтва. Поезія, яка народжувалася потім, — абсолютно інший спосіб ліричного висловлювання. Тут немає місця римам, а жорсткий порядок слів віддзеркалює реальність. Вочевидь робота автора воєнним кореспондентом вплинула на сюжетну лінію, яка поєднує розірвані клаптики правдивих і безжальних історій.
Ярина Чорногуз – українська поетеса, волонтерка, військовослужбовиця, морський піхотинець, військовий медик, розвідниця Збройних сил України, учасниця російсько-української війни. Народилася 18 травня 1995 року в місті Києві.
Закінчила факультет гуманітарних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» (2019, магістр).
У 2010-х роках була активісткою Громадянського руху «Відсіч». Учасниця Революції гідності. Координаторка ініціативи «Переходь на українську», співорганізаторка проєкту «Мовомарафон-25», організаторка акції «Весна на граніті».
Служила парамедиком-волонтером на ротаціях у медичному добровольчому батальйоні «Госпітальєри». У 2020 році була бойовим медиком за контрактом, від 2021 — на передовій як бойовий медик і розвідниця.
За книгу поезії «[dasein: оборона присутності]»
Це своєрідні листи з фронту, листи з передової, де ти не знайдеш опису бойових дій чи переліку звільнених територій. Це листи про біль від утрати загиблих побратимів та посестер, листи про буття на війні тут і зараз, про усвідомлення та прийняття власного вибору піти воювати, листи про те, як виглядатиме світ після всього цього болю, що розриває зсередини. Листи про те, як виглядає оборона твоєї присутності в цьому світі.
ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ!





Немає коментарів:

Дописати коментар