Кінець лютого 2022 року перевернув життя України та її жителів з ніг на голову. Повномасштабне вторгнення Росії принесло смерть, горе, жахи, непоправні втрати, але не зломило український національний дух. Серед наших співвітчизників закріпилися жага перемоги, віра в незламність та бажання жити на своїй землі. Нова воєнна реальність створила нову українську літературу – швидку, рефлексивну та чесну.
В антології «Війна 2022», яку впорядкував Володимир Рафєєнко, зібрано фрагменти щоденників, есеї та вірші 42-ох сучасних українських письменників написані за рік війни. Це зібрання свідчень злочинів проти людства, болю, страху, порятунку та втрат, але й віри і надії у перемогу.
До збірки увійшли тексти талановитих поетів та письменників, про яких, можливо, не чули й досі та тексти відомих митців, серед них і #Письменники_короновані_словом #Юрій_Винничук з фрагментом щоденника «Ліс сприймає мене з подивом», #Любко_Дереш з есеєм «Кокосовий присмак епіфаній».
Ми читаємо її зараз, читатимемо невдовзі після перемоги, перечитуватимемо через роки, десятиліття – і її тексти постійно розкриватимуться перед нами новими гранями.

Ми віримо в Слово, віримо в Перемогу, віримо, що все буде Україна!


 

Коментарі

Популярні публікації