Михайло Пронченко: Поет, який віддав усе за Україну

 Михайло Пронченко народився 7 вересня 1909 р. в селі Вошиве-Покровське, що зараз є містом Апостолове Дніпропетровської області. Поет, драматург, журналіст, редактор, політичний діяч, який віддав своє життя заради незалежності України. Репресований у 30-х роках, він відбув заслання, повернувся у рідні краї, де невдовзі, у 1942 році його розстріляли фашисти – за ту ж вірність українській ідеї і за боротьбу проти окупаційного режиму.

Михайло Пронченко походив із бідної селянської родини, змалку наймитував, навчався у трудовій школі, служив у кооперації. Освіту здобував самотужки. Рано зацікавився українською історією, спадщиною запорозького козацтва і вже у 8-9 років палко закохався в історичну минувшину рідного краю, рідної України. Виростаючи в оточенні українського села, українських людей і української природи, майбутній поет дістає багато книжок, читає невмирущого «Кобзаря» Тараса Шевченка, історію України, і слухає від сивовусих дідів оповідання про Запорізьку Січ, про козаків, про Івана Сірка і про могилу, яка була недалеко від рідного села поета. Підтриманий багатьма авторитетними поетами і зокрема академіком Дмитром Яворницьким, поет пише багато віршів, друкується майже в усіх визничних журналах України. Його вірші потрапляють і в підручники.
Тільки у 1990-ті роки в окремих публікаціях у періодиці почало згадуватись ім’я Михайла Пронченка, що був такий поет і про його страдницьку путь.
Найбільше сприяла відкриттю імені поета книга «Кобза», де вміщено вірші Михайла Пронченка, його нариси, листи (він листувався з Дмитром Яворницьким, з Володимиром Сосюрою, і спогади про нього). Підготували до друку цю книгу син поета Анатолій Михайлович Пронченко та літературознавець, краєзнавець, історик літератури Микола Петрович Чабан.
Поезії, написані поетом це справді голос серця, що живе своїм народом, його думками і мріями.
Щоб дізнатися більш детальніше про життєвий та творчий шлях поета, почитати поетичні доробки зі збірки «Кобза» запрошуємо завітати до Софіївської центральної бібліотеки та ознайомитися з літературним досьє «Я пів землі пройшов від Заходу до Сходу».

Коментарі

Популярні публікації