понеділок, 22 січня 2024 р.

 #Олена_Ган_перша_письменниця_Катеринослава, яка випередила свій час і відобразила проблеми існування обдарованої жінки в провінційному середовищі.

23 січня 1814 року в містечку Ржищів Київської губернії в заможній дворянській родині народилась Олена Андріївна Ган, в майбутньому перша письменниця Придніпров’я, дитинство і юність якої минули у Катеринославі (майже 20 років).
В 13 років Олена Ган починає писати, «майже невідомо собі самій, без жодної участі в тому волі». Вона писала під псевдонімом «Зенеїда Р-ва».
Перша повість Олени Андріївни «Ідеал» з’явилася журналі «Бібліотека для читання» в 1837 році, згодом інші твори.
В 16 років Олену видали заміж за артилерійського капітана Петра Андрійовича Гана фон Роттенштерна (1798–1873), і вона вимушена була переїжджала з місця на місце, що дало їй масу життєвих вражень.
Всі твори О.А. Ган мають автобіографічний характер. У центрі творчості Олени Ган – доля жінки в глибокій провінції, осуд її «вищим» світом, відчувається конфлікт ідеалістичного світосприйняття та відсталість провінційної моралі. Її героїні, самотні мрійниці, «наділені піднесеним строєм думок», «світлою і чистою душею», здатні самовіддано кохати, як правило, відображають душевний світ, а іноді події життя самої письменниці.
Письменниця прожила коротке життя та залишила по собі чималий слід в літературі своєї епохи. Освічена, ерудована, музично обдарована жінка, володіла багатьма мовами, займалася перекладами, виховувалася на романтичних ідеалах епохи.
Померла Олена Андріївна Ган 24 червня 1842 році від туберкульозу в Одесі куди за станом здоров’я була вимушена їздити на лікування. В Одесі донині збереглась її могила, а в Дніпрі 2015 році з’явилася вулиця Олени Ган.






Немає коментарів:

Дописати коментар